Międzynarodowe tradycje i przepisy na brunch: podróż dookoła świata

Brunch to posiłek, który łączy w sobie to, co najlepsze ze śniadania i lunchu. To czas relaksu i delektowania się pysznym jedzeniem w gronie rodziny i przyjaciół. Od Ameryki Północnej po Europę, Azję i Australię brunch jest ważną częścią wielu kultur. W tym artykule przyjrzymy się międzynarodowym tradycjom i przepisom na brunch oraz odkryjemy jedne z najsmaczniejszych dań z całego świata.

Wstęp

Brunch to posiłek, który smakuje od wielu lat i jest uwielbiany przez ludzi na całym świecie. To czas relaksu i delektowania się pysznym jedzeniem w gronie rodziny i przyjaciół. Brunch łączy w sobie to, co najlepsze w śniadaniu i lunchu, oferując słodkie i słone opcje, idealne na każdą porę dnia.

Tradycje brunchowe z całego świata

Przyjrzyjmy się tradycjom brunchowym z różnych części świata.

Ameryka północna

W Ameryce Północnej brunch jest ważną częścią kultury. W Stanach Zjednoczonych brunch jest zazwyczaj spożywany w weekendy i święta i często obejmuje klasyczne dania, takie jak naleśniki, gofry i omlety. Różnice regionalne mogą obejmować dania takie jak ciastka z sosem lub burrito śniadaniowe. W Kanadzie popularnym posiłkiem jest również brunch, którego podstawowymi produktami są jajka po benedyktyńsku i wędzony łosoś.

Europa

W Europie brunch jest popularnym posiłkiem, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii. Klasyczne dania śniadaniowe w Wielkiej Brytanii obejmują jajka po florencku, bąbelki i piski oraz kaszankę. Różnice regionalne mogą obejmować dania takie jak walijski rzadki bit lub szkocka owsianka. We Francji brunch nazywa się le petit déjeuner i zazwyczaj obejmuje rogaliki, chleb i ciastka oraz ser. W Niemczech brunch nazywa się Frühstück i obejmuje takie produkty, jak chleb i bułki, sery i mięsa.

Azja

W Azji brunch staje się coraz bardziej popularny. W Japonii brunch nazywa się Asa Han i zazwyczaj obejmuje ryż, zupę i marynowane warzywa. Różnice regionalne mogą obejmować dania takie jak zupa miso i tamagoyaki. W Chinach brunch nazywa się zao can i zazwyczaj obejmuje dania takie jak congee, smażony ryż i kluski. W Korei Południowej brunch nazywa się jiweon i zazwyczaj obejmuje dania takie jak bibimbap i bulgogi.

Australia

W Australii brunch jest popularnym posiłkiem, którym cieszy się wiele osób. Klasyczne dania śniadaniowe w Australii obejmują tosty z awokado, bekon i jajka oraz fasolkę po bretońsku. Różnice regionalne mogą obejmować dania takie jak tosty vegemite lub pasztety mięsne.

Przepisy

Teraz, gdy poznaliśmy tradycje brunchowe z całego świata, przyjrzyjmy się niektórym przepisom.

Ameryka północna

W Stanach Zjednoczonych klasycznym daniem na drugie śniadanie są naleśniki. Oto prosty przepis na puszyste naleśniki:

Składniki:

  • 1 Mąkę o wszechstronnym przeznaczeniu
  • 2 łyżeczki do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki roztopionego, niesolonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. W osobnej misce wymieszaj mleko, jajko, roztopione masło i ekstrakt waniliowy.
  3. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać tylko do połączenia.
  4. Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu i nałóż na nią 1/4 szklanki ciasta na każdy naleśnik.
  5. Smaż, aż na powierzchni naleśnika utworzą się bąbelki, a krawędzie zaczną wyglądać na suche.
  6. Odwróć i smaż, aż druga strona będzie złotobrązowa.
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, świeże owoce lub bita śmietana.

Kolejnym klasycznym daniem śniadaniowym w Ameryce Północnej są jajka po benedyktyńsku. Oto przepis na to pyszne danie:

Składniki:

  • 4 angielskie babeczki, podzielone i opiekane
  • 8 plasterków kanadyjskiego bekonu lub szynki
  • 4 duże jajka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 szklanka niesolonego masła
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. W średnim rondlu podgrzej boczek kanadyjski lub szynkę na średnim ogniu, aż się rozgrzeje.
  2. W osobnym rondlu podgrzej 1 cal wody, aż zacznie się gotować.
  3. W żaroodpornej misce wymieszaj żółtka, sok z cytryny i musztardę Dijon.
  4. Umieść miskę nad rondelkiem z gotującą się wodą i kontynuuj ubijanie, aż mieszanina zgęstnieje, około 3-5 minut.
  5. Zdjąć miskę z ognia i powoli dodawać roztopione masło, aż składniki się połączą.
  6. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  7. Jajka w koszulce wbijamy do wrzącej wody i gotujemy przez 2-3 minuty lub do momentu, aż białka się zetną, a żółtka będą nadal płynne.
  8. Złóż danie, kładąc plasterek kanadyjskiego bekonu lub szynki na każdej połówce angielskiej muffinki, a następnie dodając na wierzch jajko w koszulce.
  9. Sosem polej jajka i podawaj.

Europa

W Europie popularnym daniem śniadaniowym są jajka po florencku. Oto przepis na to klasyczne danie:

Składniki:

  • 4 angielskie babeczki, podzielone i opiekane
  • 1 duży pęczek szpinaku, umyty i posiekany
  • 4 duże jajka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cytryny sok
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 szklanka niesolonego masła
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Na dużej patelni podgrzej szpinak na średnim ogniu, aż zwiędnie.
  2. W osobnym rondlu podgrzej 1 cal wody, aż zacznie się gotować.
  3. W żaroodpornej misce wymieszaj żółtka, sok z cytryny i musztardę Dijon.
  4. Umieść miskę nad rondelkiem z gotującą się wodą i kontynuuj ubijanie, aż mieszanina zgęstnieje, około 3-5 minut.
  5. Zdjąć miskę z ognia i powoli dodawać roztopione masło, aż składniki się połączą.
  6. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  7. Jajka w koszulce wbijamy do wrzącej wody i gotujemy przez 2-3 minuty lub do momentu, aż białka się zetną, a żółtka będą nadal płynne.
  8. Złóż potrawę, kładąc warstwę zwiędłego szpinaku na każdej połówce angielskiej muffinki, a następnie dodając na wierzch jajko w koszulce.
  9. Sosem polej jajka i podawaj.

Azja

W Azji popularnym daniem śniadaniowym jest congee, czyli owsianka ryżowa podawana z różnymi dodatkami. Oto przepis na to pocieszające danie:

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 8 szklanek wody
  • 1-calowy kawałek imbiru, obrany i pokrojony w plasterki
  • 1 szalotka, pokrojona w plasterki
  • Sól dla smaku
  • Dodatki do wyboru (takie jak szynka pokrojona w kostkę, pieczarki pokrojone w plasterki, szalotka pokrojona w plasterki, marchewka pokrojona w kostkę, cebula pokrojona w kostkę itp.)

Instrukcje:

  1. Ryż płuczemy na gęstym sitku, aż woda będzie czysta.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę.
  3. Do garnka dodać imbir i szalotkę, wymieszać.
  4. Dodaj ryż do garnka i zmniejsz ogień do niskiego
  5. Przykryj garnek i gotuj ryż przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskasz kremową owsiankę.
  6. Dopraw conge solą do smaku.
  7. Podawaj congee w miseczkach i pozwól, aby każda osoba dodała ulubione dodatki.

Wniosek

Międzynarodowe tradycje brunchowe oferują szeroką gamę pysznych i niepowtarzalnych dań. Niezależnie od tego, czy wolisz słodkie wypieki z Europy, pikantne congee z Azji, czy obfite dania z obu Ameryk, każdy znajdzie coś dla siebie. Łącząc różne składniki i techniki z całego świata, możesz dodać nowe smaki i odmiany do swojego menu śniadaniowego. Zatem następnym razem, gdy będziesz planować brunch, spróbuj uwzględnić niektóre z tych międzynarodowych przepisów i wprowadź na swój stół smak świata.